Cantina Bastianelli

Marche, Italië

Zomer in je glas!

Met de zomer in aantocht is het heerlijk om daar op te anticiperen en heerlijke frisse wijnen in huis te hebben. Als vrienden je ‘overvallen’ en je wilt zeker zijn dat je een geweldige wijn op tafel wilt hebben, dan moet je de witte wijnen van Cantina Bastianelli in huis halen.

Geen hout gelagerde wijnen, zoals sommige Chardonnays, maar gewoon op staaltanks gerijpte wijnen. Je proeft puur fruit, maar ook bloemen. Zuren die mooi in balans zijn en niet teveel aanwezig. Als je een pecorino drinkt, dan krijg je een smaakexplosie. De Passerina doet daar weinig voor onder maar geeft je iets meer kruiden in de afdronk, wat het ideaal maakt bij wit vlees of vis. Met de Malvasia krijg je een iets ander type wijn, maar toch ook de bloemen tonen. Ongeacht welke van de 3, maar met deze wijnen haal je de zomer in je glas! Deze wijnen doen je denken aan warme avonden in je tuin of op een terras.

Rosso Piceno en Merlot

De meest geproduceerde wijn in Le Marche is de Rosso Piceno. Hij is in de gehele streek terug te vinden, maar met name in het zuiden rond Ascoli. Deze rode wijn wordt gemaakt van een combinatie van Sangiovese (20%) en Montepulciano-druiven (80%). Het is een sympathieke en voordelige rode wijn. Er zijn enkele DOC’s, maar als het alcoholpercentage boven de 11,5% uitkomt, wordt de wijn als Superiore geclassificeerd.

De Rosso Piceno en de Merlot zijn in feite al goed op dronk, de tannines zijn niet erg aanwezig, maar toch is het prettig deze rode wijnen een uur in een decanteervaas te zetten. Denk eraan dat je de temperatuur niet te hoog te worden. Slim als je de wijn uit de kelder haalt aan 15 graden, zodat hij kan opwarmen in de karaf naar 16-18 graden, wat ideaal is om te drinken. De wijn wordt vanzelf soepeler en is lekker bij vleesgerechten. Vooral stoofschotels of pasta ragu zijn er lekker bij.

Met de wijndoos van Cantina Bastianelli heb je eigenlijk alles in huis voor een mooie zonnige dag. Eerst een toast met de Malvasia, daarna een visgerecht met Passerina, stoofschotel met Rosso Piceno en vervolgens nagenieten in de zon met een heerlijke Pecorino. De Merlot dan maar bewaren voor de komende winter.

Sfeer en beleving

Dat het Italiaanse leven aantrekkelijk is, is wel te zien in de sfeervideo van Cantina Bastianelli. Geniet!

© WijnOntdekkers

Eindhoven

BTW-NL236293497B01